Agrobiodiversity Index vinner Food Planet Prize 2023, världens största miljöpris

Stockholm, Sverige – 9 juni 2023

Curt Bergfors Foundation är stolta över att dela ut Food Planet Prize 2023 till Agrobiodiversity Index. Med 2 miljoner US dollar till vinnaren är Food Planet Prize världens största miljöpris. 

Agrobiodiversity Index har gjort något som aldrig tidigare testats. De har visionen att använda vetenskap och empiriska bevis för att kvantifiera och mäta matsystemets hållbarhet. Detta översätts sen till ett mätbart index för lantbrukare, företag och beslutsfattare för att accelerera omställningen till hållbara och hälsosamma matsystem.

”För Agrobiodiversity Index innebär vinsten av Food Planet Prize 2023 att vi kan ta vårt arbete till nästa nivå. Förändring är en process, och det här gör det möjligt för oss att se till att den leder till både förändrat regelverk och konkret handling”, säger Sarah Jones från Agrobiodiversity Index. 

”Klimatkrisen är redan mycket väl känd, till skillnad från krisen för biologisk mångfald. Det här gör det möjligt för oss att sätta krisen i den biologiska mångfalden inom lantbruk på kartan”, säger Arwen Bailey från Agrobiodiversity Index. 

Stiftelsen Curt Bergfors har i år utvärderat mer än tusen nominerade initiativ. Den inledande granskningen utfördes av stiftelsens eget nomineringsteam och resulterade i en lista med femtio kandidater. Förutom potentialen i deras idéer skulle listan representera alla delar av matsystemet och en så stor del av världen som möjligt, samt utgöra ett balanserat urval av teknisk, naturbaserad och social innovation. 

Bland dessa valdes de tio mest intressanta initiativen ut för att genomgå ytterligare vetenskaplig och praktisk utvärdering. Därefter genomfördes platsbesök av en grävande journalist och fotograf, och en noggrann bakgrundskontroll av var och en av toppkandidaterna. Efter avslutad genomgång återstod åtta initiativ att presentera för Food Planet Prize jury. På fredag morgon (9 juni) fick dessa åtta finalister träffa juryn på plats i Stockholm och själva berätta för dem varför just de, och ingen annan, borde vinna årets pris. Efter en avslutande juryöverläggning hölls en omröstning som ledde fram till juryns val av årets vinnare av The Food Planet Prize.

Om juryn 

Food Planet Prize-juryn består av tio medlemmar som alla representerar den absoluta framkanten av tänkande kring matsystemet idag. Tillsammans bidrar juryn med olika perspektiv och har den djupa expertis som behövs för att utvärdera den bredd de nominerade till Food Planet Prize representerar. Bland jurymedlemmarna finns hela spektrat från de som odlar och producerar mat, till de ledande forskarna, entreprenörerna och beslutsfattarna inom miljöområdet. Juryns ordförandeskap delas mellan Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms Universitet och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK), och Magnus Nilsson, Generaldirektör för Stiftelsen Curt Bergfors, ekologisk äppelodlare och tidigare restauratör på Fäviken Magasinet i Åre. 

Om priset Food Planet Prize

Food Planet Prize har bara ett enda syfte, att minska miljöpåverkan från det sätt vi äter idag. Varje år delas priset ut till en vinnare som har potential att på ett radikalt sätt förändra matplaneten till det bättre, om de bara får en chans. Vem som helst kan nominera sig själv eller någon de tycker borde vinna. Stiftelsens nomineringsteam utvärderar nya nominerade året runt och välkomnar initiativ från alla delar av världen, alla delar av matsystemet, från företag och andra organisationer samt från privatpersoner. Vårt övergripande mål är en frisk befolkning på en blomstrande planet. 

Om stiftelsen Curt Bergfors Foundation 

Stiftelsen Curt Bergfors skapades 2019 för att påskynda en nödvändig och oundviklig övergång till ett hållbart matsystem. Förutom att dela ut Food Planet Prize, stödjer stiftelsen forskning och andra aktiviteter som syftar till att minska miljöpåverkan från hur vi äter idag. All stiftelsens verksamhet finansieras med kapital och intäkter från kapital som donerats av dess grundare Curt Bergfors. Stiftelsen är oberoende och kontrolleras av en styrelse bestående av fem personer under tillsyn av länsstyrelsen i Norrbotten.

Se vårt presskit för mer information, bilder, logotyper osv.

Photo credit: Food Planet Prize – Eric Olsson; Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms Universitet och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK), och Magnus Nilsson, Generaldirektör för Stiftelsen Curt Bergfors med vinnaren Food Planet Prize 2023, Sarah Jones, Co-Lead, och Marwen Bailey, från The Agrobiodiversity Index.

För mer information, kontakta 

Food Planet Prize Media Team

press@foodplanetprize.org

Agrobiodiversity Index 

Sarah Jones, Co-lead 

Tel: +33 678 813 912

Email:  s.jones@cgiar.org  

Eliot Gee, Kommunikation

Email: e.gee@cgiar.org